Omdat je wortelt

Filmproject vertoond in filmtheater Louis Hartlooper Complex in Utrecht
tijdens De Nieuwe Salon 2008
i.s.m. het Centrum Beeldende Kunst Utrecht
(enkele film stills)


 

ROOTS is een performanceproject waaraan Halina Zalewska heeft gewerkt tijdens haar artist-in-residence periode in De Kas, het atelier in de tuin van het Fentener van Vlissingenhuis. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Centrum Beeldende Kunst Utrecht en de Kunstuitleen Utrecht, 2007.

[Véronique Hoedemakers, kunsthistorica en publiciste – een
fragment van een artikel in LucasX, 2007]
…De aanleiding om na te denken over onze wortels. Zalewska, zelf van Poolse afkomst, zal verschillende mensen vragen stellen over identiteit, onthechting en heimwee, maar zij zal ook een verbinding leggen naar de fysieke wortelvormen in de tuin…

[Halina Zalewska]
In project ROOTS onderzoek ik de symbolische banden tussen onze geboortegrond en het proces van wortelen op de nieuwe plek. Ik sta stil bij de vragen: hoe sterk zijn onze banden met het verleden en de geboorteplek, ook ten aanzien van familietradities, culturen en religies?
En hoe vrij zijn we om nieuwe wortels te kunnen schieten en nieuwe culturen te omarmen?
Gedurende dit project werk ik aan textiele sculpturen die ik vervolgens als conversation pieces
inzet tijdens gesprekken met uitgenodigde personen die een migratieachtergrond hebben. De wortelachtige sculpturen kan men dan als kledingstuk aantrekken, in de armen houden of over het lichaam draperen. Deze gebeurtenissen samen met interviews fotografeer ik en film ik. Zo ontstaat de film:
OMDAT JE WORTELT
De film is opgenomen in De Kas, die ontworpen is door Jurgen Bey en midden in de tuin van het Fentener van Vlissingenhuis staat. De bijzondere tuin, met oude, goed gewortelde bomen, is de achtergrond voor onze gesprekken over het wortelen.
Dit filmproject is vertoond in het Louis Hartlooper Complex, filmtheater in Utrecht, tijdens De Nieuwe Salon 2008.
Ik ben Kurdestan Kamalizadeh, Jan van Asbeck, Carolien Fung Fen Chung, Roeven Shekel, Dorith Harari en Begona Tellechea Velez zeer dankbaar voor hun cruciale bijdragen aan de film en ook Henk van Voorst voor de leerzame film- en montageadviezen.

 

© 2019 Halina Zalewska