Roots

Posted by on Jun 26, 2012 in Projecten

Een Artist in Residence project in De Kas van de Kunstuitleen Utrecht, 2007

Op voordracht van het Centrum Beeldende Kunst Utrecht.

Project Roots is een beeldend onderzoek naar onze symbolische band met de geboortegrond en wordt afgesloten met een eindgesprek op 14 oktober 2007
o.l.v. kunsthistoricus Jelle Bouwhuis.
Tegelijkertijd: – tentoonstelling ‘Grote Potloodtekeningen’ in de Kunstuitleen Utrecht, en  tekeningen in de Openbare Bibliotheek te Utrecht.
“…deelname aan De Kas vormde de aanleiding om na te denken over onze wortels. Zalewska, zelf van Poolse afkomst, zal verschillende mensen vragen stellen over identiteit, onthechting en heimwee, maar zij zal ook een verbinding leggen met de fysieke wortelvormen in de tuin.”
Véronique  Hoedemakers Artikel in Lucasx, december 2007

In de monumentale tuin van de Kunstuitleen Utrecht staat De Kas, een door Jurgen Bey ontworpen atelier dat gebruikt kan worden door kunstenaars. Op voordracht van het Centrum Beeldende Kunst Utrecht werken hier in 2006 en 2007 vier kunstenaars als ‘artist-in residence’. De werkperiode van Halina Zalewska start op 10 september en staat in het teken van haar zoektocht naar ‘roots’, de wortels van ons bestaan.

Tijdens het project Roots in De Kas doet de Pools-Nederlandse kunstenares Halina Zalewska onderzoek naar de symbolische band van mensen met hun geboortegrond. Zoals wortels van planten en bomen verbonden zijn met de aarde, heeft elk mens een band met zijn geboortegrond. Wat zijn deze roots, en welke rol spelen ze als je verhuisd bent naar een ander land en moet integreren in een nieuwe omgeving? Over dit thema zal Halina Zalewska in De Kas gesprekken voeren met Utrechters van buitenlandse origine en film, foto’s, objecten en tekeningen maken. Tevens is er in de Kunstuitleen een tentoonstelling met haar tekeningen ingericht.

Wie is de mens en wat beweegt hem in zijn bestaan? Dit zijn centrale vragen in het werk van Halina Zalewska (Radzyn Podlaski, Polen, 1956). De kunstenaar verbeeldt het niet zichtbare in tekeningen, schilderijen, foto’s en ruimtelijk werk. Zo is ‘de beleving van het lichaam’ het onderwerp van het project Corpus dat begin dit jaar in het Universiteitsmuseum Utrecht te zien was. Zalewska toonde onder andere kleding waarop zij in fonkelende kleuren organen geborduurd had. Dit werk drukt de kracht én kwetsbaarheid van het menselijk lichaam uit.

Waar: Kunstuitleen Utrecht, Maliebaan 42