Quo vadis

Posted by on Jun 26, 2012 in Projecten

Presentatie van grote potloodtekeningen, Stadsschouwburg Utrecht , 2004

Deze expositie wordt georganiseerd in het kader van Thinking Forward, het culturele programma van het Nederlandse voorzitterschap van de EU, tijdens het festival ‘Paradise Regained?’, eigentijdse theater uit een nieuw Europa.

Quo vadis

“…De reeks bestaat uit grote, fijnmazige potloodtekeningen in zwart-wit. Ze zijn 1,80 bij 1,22 meter en dragen titels als Eerste liefde, Eerste leugen en Eerste oorlog: de dingen in je leven die je voor de eerste keer meemaakt en die enorme indruk maken. En iedere keer als je iets tegenkomt, dat je aangrijpt, is dat de eerste keer. Grote lijnen en versterkt perspectief geven haar al werkend het gevoel te beeldhouwen met haar potlood.
Op de tekening met de titel Eerste oorlog zie je een oude clown (is het een vrouw, is het een man?) staan, die heel het leven en alle wijsheid met zich mee draagt. Hij kijkt met een milde blik de figuur tegenover hem aan. Tegenover hem staat een jonge vrouw die alles nog moet ontdekken en uitvechten. Het eerste wat opvalt is haar hand, fel van gebaar en groot op de voorgrond getekend. Ze houdt jou als toeschouwer tegen: sta stil, sta stil bij het leven, opdat in alle stilte voor zichzelf kan groeien. En je blik richt zich als vanzelf naar beneden: tussen de vrouw en de oude man in, aan hun voeten, is een plant getekend die open bloeit. Als je de arm van de vrouw verder naar boven volgt, kom je vanzelf bij haar andere hand, heel klein in de verte. Die wijst naar een vierkant (een beeldscherm?) waarop de drukte en snelheid van het stadsleven te zien zijn. De natuur tegenover de versnelling: stad en internet. De stilte tegenover de herrie en tomeloosheid. Aandacht tegenover chaos…” 

Felicia Dekkers, Bureau Beeldzin, maart 2005.